Cementgebonden gietvloer voor rustiek en sfeervol uiterlijk
In plaats van een polyurethaan gebonden kunststof gietvloer kunt u ook kiezen voor een cementgebonden gietvloer met een rustiek en sfeervol uiterlijk. Deze vloerafwerkingen bestaan, naast de bindmiddelen en pigmenten, voor een deel uit cement. Het is dus geen kunststof gietvloer maar een vloerafwerking op basis van cement. Het voordeel van cementgebonden gietvloeren is dat deze in veel verschillende natuurlijke tinten aan te brengen zijn en prima met vloerverwarming te integreren zijn. Ook kunnen ze direct worden aangelegd over de bestaande ruwe betonvloer zonder veel extra schuur of uitvlak werkzaamheden. In plaats van een standaard cementdekvloer in woningen kunt u dus direct een cementgebonden gietvloer laten aanbrengen van zo’n 3 tot 4 mm dik. De bescherming van de cementgebonden gietvloer komt tot stand door de toepassing van een extra seallaag of een beschermende coating (PU-coating).
Eigenschappen van de cementgebonden gietvloer
De cementgebonden gietvloer is het best te vergelijken met gepolijst beton. Het heeft een rustiek uiterlijk, is slijtvast en bovendien goed warmte geleidend. Veel vloerverwarming systemen zijn dus makkelijk te integreren. Voor toepassing in badkamers of andere sanitaire ruimten is de cementgebonden gietvloer zonder beschermende coating geen goed idee. De open structuur van de vloer is debet aan de vochtwerende eigenschappen. Wilt u een zeer natuurlijk ogende vloer laten aanbrengen, dan is de cementgebonden gietvloer een uitstekende keuze. Gaat u meer naar de wat industrieel ogende ‘glansvloeren’, dan is een PU-gietvloer met een strakke coating de ideale oplossing. Ook hier is de keuze vooral een kwestie van smaak.
Voordelen en nadelen van cementgebonden gietvloeren
Misschien wel het grootste nadeel van cementgebonden gietvloeren is dat men minder kleurkeuze heeft dan de standaard PU-gietvloeren, hoewel daar de laatste tijd steeds meer verandering in komt. Een gietvloer op cementbasis oogt over het algemeen wel natuurlijker dan een kunsthars systeem en dit is vooral dankzij het feit dat de kleur nooit echt homogeen is en er dus door haar natuurlijke droging en vloeiing een industriële, maar levendige uitstraling ontstaat. Gaat u voor een zeer homogeen gekleurde vloer, dan moet u meer kijken naar de kunststof gietvloeren.
Prijsverschillen tussen cement gebonden en kunststof gietvloeren
Het is extreem moeilijk een gemiddeld prijsverschil tussen cementgebonden en PU-gietvloeren aan te geven. De prijs is heel erg afhankelijk van de voorbehandeling van de vloer. ZO kan een zeer dunne PU-gietvloer nog altijd duurder uitkomen als deze moet worden aangebracht op een verweerde en verouderde betonvloer.
Wilt u meer weten over cementgebonden gietvloeren? Vraag het onze technische medewerkers!